La Comissió de Veïns de la Bordeta dona suport i s’adhereix al Manifest de suport a Can Vies:
El CSA Can Vies és un Centre Social Autogestionat amb més de 15 anys d’història, imprescindible per a la vida política i social del barri de Sants.
L’edifici del carrer Jocs Florals 40-42 va ser okupat el 10 de maig del 1997 per donar cabuda a les inquietuds polítiques del jovent del barri, que sentien la necessitat d’autoorganitzar-se en un espai lliure de tuteles institucionals. Des de llavors, Can Vies ha donat aixopluc a centenars de col·lectius i milers de persones i ha esdevingut una escola de participació col·lectiva i pràctica assembleària, des d’on s’ha dinamitzat el teixit associatiu del barri i des d’on s’han engendrat alternatives quotidianes al capitalisme.
L’okupació ens ha permès dur una lluita diària contra l’especulació i la mercantilització del sòl, a la vegada que donàvem sortida a les necessitats col·lectives que les polítiques neoliberals no volen contemplar. D’aquesta manera hem omplert de vida i contingut un espai abandonat i hem generat un espai de confiança, obert a totes i on poder estar emparades per valors com la solidaritat, el respecte i el suport mutu. Dia a dia i mitjançant les activitats socials, polítiques i d’oci no consumista, Can Vies s’ha convertit en un espai referent al barri i al conjunt de Barcelona.
En aquests 15 anys d’existència, Can Vies s’ha enfrontat a tres processos judicials, els quals ha pogut vèncer gràcies a la pressió social i al gran suport rebut. Actualment ens trobem en la tessitura que l’Audiència Provincial -en la seva última sentència- ha fallat a favor de Ferrocarrils Metropolitans de Barcelona -l’empresa propietària de l’edifici, de la qual l’Ajuntament de Barcelona n’és accionista majoritari-. i condemna al Centre Social a abandonar l’edifici.
Aquesta sentència arriba en un moment en què l’operació urbanística per l’arribada del TGV que contemplava l’enderrocament de Can Vies per a construir-hi pisos de luxe està completament aturada per manca de capital des de l’estancament del mercat immobiliari. Aquest fet demostra que l’amenaça contra Can Vies, més enllà de tenir un rerefons econòmic, també té un caràcter clarament polític: voler aniquilar un espai de contra-poder real al barri.
Alhora, el Districte de Sants Montjuïc -amb el regidor de CIU Jordi Martí al capdavant-, empra la via administrativa per intentar paralitzar les activitats que es desenvolupen al CSA, i amenaça amb precintar l’espai si no deixem de realitzar-les.
Des del mes de setembre -quan vam rebre la sentència desfavorable de l’Audiència Provincial de Barcelona- i arran també de la pressió rebuda per part del Districte, els carrers s’han omplert de pancartes, accions, cartells, manifestacions i pintades que demanen la permanència de Can Vies com a espai imprescindible al barri de Sants.
Per tot això, les entitats sotasignants ens adherim a la Plataforma de Suport a Can Vies i exigim que s’adoptin els següents compromisos:
- La retirada de la demanda interposada per TMB que recau sobre el CSA
- La permanència de l’espai en el projecte de remodelació de l’entorn de les vies, ja que ha quedat demostrat que les obres fetes fins ara s’han pogut dur a terme amb l’edifici dempeus
- L’aturada de la criminalització als moviments socials i als centres socials del barri, els quals duen a terme una feina enriquidora per al conjunt de Sants.